Noutati
Profesia de Farmacist
Data: 17/11/2014
Este foarte greu sa iti alegi o profesie si mai ales daca acest lucru il faci la 18 ani cu bagajul de informatii pe care il ai la momentul respectiv, asa cum am facut si fac majoritatea. Nu cred ca cineva cand isi alege profesia sta sa caute in dictionar definitia ei. Majoritatea dintre noi ne facem o imagine in functie de conjuncturi, modele sau de sfaturi.
Eu mi-am format imaginea profesiei de farmacist undeva pe la 14 ani cand, intrand intr-o farmacie, am fost impresionata de curatenia si ordinea de acolo, de atitutinea doamnelor in halat alb care conversau cu pacientii. Atunci m-am gandit: da, cred ca mi-ar place sa pot sa lucrez intr-o farmacie. As purta halat alb, as ajuta oameni si as fi respectata.
A urmat apoi lungul si greul drum catre aceasta profesie. Am devenit farmacist si am inceput sa profesez. Imaginea creata la 14 ani despre aceasta profesie s-a conturat si s-a imbogatit. Mi-am dat seama ca a fi farmacist inseamna mult mai mult decat a avea halat alb si de a conversa cu pacientii. Am invatat, pe masura ce treceau anii ca in primul rand trebuie sa iubesti aceasta profesie ca sa poti sa o practici. Am invatat ca halatul alb pe care il porti nu este numai un simbol al curateniei si al ordinii ci reprezinta respect, seriozitate, responsabilitate, atitutine. Am invatat in ani ca aceasta profesie te face sa fii mai bun, mai riguros cu tine insuti, cu cei din jurul tau carora ai posibilitatea sa le intinzi o mana de ajutor. Eu cred ca cea mai mare satisfactie pe care poti sa o ai ca farmacist este sclipirea din ochii pacientului ca ai putut sa il ajuti, sclipire care iti transmite respect si care face de multe ori mai mult decat cuvantul "multumesc". Am invatat in timp ca trebuie sa lupti mai mult pentru imaginea profesiei de farmacist si pentru imaginea ta in cadrul acestei profesii. Eu personal am constatat ca din pacate imaginea profesiei de farmacist uneori am lasat sa ne-o creeze altii si nu intotdeauna imaginea a fost cea mai potrivita.
Toti trebuie sa credem si sa simtim din tot sufletul ca este o profesie nobila, o profesie care ajuta omul si ne ajuta si pe noi insine sa devenim mai buni, mai organizati, mai responsabili. Ne doare atunci cand suntem numiti "vanzatori" in farmacie, dar oare ne punem intrebarea: de unde aceasta imagine?. Un farmacist nu vinde medicamente, un farmacist elibereaza medicamente si il consiliaza pe pacient, iar pentru a face acest lucru trebuie sa fie foarte bine pregatit atat profesional cat si din punct de vedere al atitutinii. Ca sa primesti respect pentru tine si profesia ta trebuie mai intai sa iti respecti profesia si deontologia ei si sa transmiti respect omului din fata ta.
Ne doare pe toti atunci cand suntem facuti "vanzatori", dar eu cred ca tine de fiecare sa demonstram ca suntem profesionisti care isi desfasoara o activitate farmaceutica eliberand medicamente si consiliind pacientul.
Poate ca in acest articol ar fi trebuit sa scriu despre legislatia din domeniul profesiei, despre atributiile farmacistului, dar cred ca fiecare farmacist stie si legislatie si atributiile pe care le are in farmacie (sau ar trebui sa fie asa).
Eu m-am gandit sa astern pe hartie ceea ce simt in sufletul meu despre profesia pe care o am. Nu stiu cati farmacisti o sa aiba rabdarea sa-l citeasca dar daca citindu-l o sa simta undeva in suflet ca merita sa fii farmacist si sa lupti pentru aceasta profesie, inseamna ca mi-am atins scopul.
In incheiere m-am gandit ca poate nu ar fi rau ca atunci cand suntem suparati sau nemultumiti ca profesia nu ne aduce mai multe satisfactii, sa ne amintim ca am depus un juramant la absolvire si suntem in slujba omului, sa ne adunam energia sa zambim oamenilor si sa le oferim incredere si ajutor.
Farmacist
Cristina Temian
NOUTATI!
05
MAY
MAY
27
FEB
FEB
22
FEB
FEB
17
FEB
FEB
10
FEB
FEB